Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych zbóż jest zwalczanie chwastów. Niestety, ale chwasty to obok szkodników coroczny problem rolników i plantatorów. Perz właściwy, miotła zbożowa czy chwastnica jednostronna to najczęściej występujące chwasty w życie i pszenicy. Z tego powodu przedstawiamy kilka przydatnych informacji na temat likwidowania chwastów w życie i pszenicy.

Co roku rolnicy uprawiający żyto i pszenicę stają przed dylematem – zwalczanie chwastów rozpocząć jeszcze na jesieni, czy może wstrzymać się z zabiegami odchwaszczania do wiosny. Specjaliści uważają jednak, że najlepsze efekty przynosi usuwanie chwastów w okresie jesiennym, a w razie potrzeby powtórzenie zabiegów wraz z nadejściem wiosny.

To, czy można przeprowadzić zabieg odchwaszczania w miesiącach jesiennych, w dużej mierze uzależnione jest od warunków atmosferycznych. Jednakże, jeśli nie pada deszcz i nie wieje wiatr, nie należy się wahać ani chwili. Na rynku preparatów chwastobójczych występuje wiele środków przeznaczonych do odchwaszczania żyta i pszenicy na jesieni o bardzo szerokim działaniu. Ponadto jesień to najlepszy okres na likwidacje chwastów w zbożu, ponieważ znajdują się one we wczesnym stadium rozwoju i łatwiej jest je pokonać.

Ponadto w okresie zimowym chwasty nie będą stanowiły konkurencji o substancje pokarmowe i wodę dla pszenicy i żyta. Dzięki jesiennemu zabiegowi odchwaszczania można zlikwidować chwasty w życie i pszenicy aż do zbiorów i zminimalizować ryzyko pojawienia się ich w kolejnym sezonie.